etalagebenen2 300x156

Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

 

Om wat voor klachten gaat het?
Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij een vernauwing van de beenslagaders. Na een eindje lopen krijgt u last van een krampachtige pijn in een been. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaat het over. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. Dit is afhankelijk van de plaats van de vernauwing. Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen. Heeft u ernstige vernauwingen, dan treden de problemen al na enkele tientallen meters op of zelfs in rust. Pijn in rust treedt vooral op als de bloeddruk in uw been laag is. Dit komt 's nachts in bed voor. In de ergste vorm krijgt u een wond die niet wil genezen. Een deel van een teen of voet kan zelfs afsterven.

 

Looptraining
Door de pijn gaan mensen met etalagebenen op een inefficiënte manier lopen wat veel zuurstof en energie kost. De therapie bestaat uit looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut en is er op gericht om de looptechniek te verbeteren en de loopafstand te vergroten, Daarnaast bestaat de therapie uit spierversterkende oefeningen en fietsen. Tevens wordt er aandacht besteed aan uw leefstijl.

Looptherapie in het kort:

  • zoek begeleiding bij een gecertificeerde oefen- of fysiotherapeut. Fysiotherapie Het Schol is aangesloten bij het claudicationet.
  • vergroot de afstand waarop u zonder pijn kunt lopen
  • het is belangrijk dat u het lopen blijft volhouden, neem de beslissing om de rest van uw leven structureel tijd in te ruimen voor looptraining
  • lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren


Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact met ons op of kijk op www.etalagebenen.nl


 

killerheels

 

Een paar killer heels staan vaak toch net wat leuker onder een jurkje dan een paar gympen. Wie wel eens op hakken loopt, weet echter hoe pijnlijk het kan zijn. Nog een minpuntje: het dragen van hakken kán slecht zijn voor je gestel.
 

 

lees meer via deze link


 

killerheels

 

De ziekte van Bechterew is een aandoening waarbij de gewrichten van het bekken en de wervelkolom gaan ontsteken. Hierdoor ontstaat pijn en stijfheid in de rug en andere gewrichten.

 

lees meer via deze link


 

 

Patiënten in een zo goed mogelijke conditie zien te krijgen voor een operatie. Met dat doel startte het Radboudumc twee jaar geleden met het Fit4Surgery programma voor mensen met darmkanker.

 

lees meer via deze link


 

nieuws hartstichting

Stimulatie van de nervus occipitalis (achterhoofdzenuw) voorkomt extreem pijnlijke aanvallen van chronische clusterhoofdpijn bij patiënten bij wie eerdere medicamenteuze behandelingen niet aansloegen.

 

lees meer via deze link


 

nieuws hartstichting

Uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) is gebleken dat veel ex-Covidpatiënten zich te laat melden om voor de zogenaamde Paramedische Herstelzorgregeling in aanmerking te komen.

 

lees meer via deze link


 

nieuws hartstichting

Over voetbal hebben we allemaal wel iets te zeggen. Ook hersenonderzoekers en psychologen. Het - luchtige - lexicon van het voetbal, zoals wetenschappers het zouden schrijven.

 

lees meer via deze link


 

nieuws hartstichting

Een trombosebeen is een aandoening waarbij een bloedstolsel gevormd wordt in de bloedvaten van het onderbeen. Zo’n bloedstolsel kan ervoor zorgen dat een bloedvat geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten.

 

lees meer via deze link


 

nieuws hartstichting

De teek is er weer! Een vervelend klein spinachtig beestje dat zich vastbijt in je huid als je heerlijk in een park of bos wandelt. Vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Helaas is de teek geen onschuldige beestje. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. 

 

lees meer via deze link


 

nieuws hartstichting

Bijna anderhalf miljoen Nederlanders lijdt aan artrose, een pijnlijke aandoening van de gewrichten, die veel hinder veroorzaakt in het dagelijks leven. En dat aantal neemt toe. Er is dus veel behoefte aan doorbraken uit wetenschappelijk onderzoek die de pijn en beperkte mobiliteit bij artrose verhelpen.

 

lees meer via deze link


 

gezondheidnieuws