Therapieën

Fysiotherapie

Fysiotherapie of kinesitherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. De fysiotherapie is voortgekomen uit de heilgymnastiek, die tot de jaren '60 werd beoefend door een heilgymnast.

Fysiotherapeut is een gediplomeerd beoefenaar van de fysiotherapie en een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de 4-jarige gelijknamige HBO-studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG-registratie bezit.

Patiënten met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden, ondersteund door oefeningen of verschillende categorieën fysische therapieën geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten worden behandeld zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.

De fysiotherapeut doet een lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en bespreekt dat met de patiënt. Het is altijd de patiënt die verantwoordelijk is voor zijn eigen genezing. De fysiotherapeut speelt hierbij een ondersteunende rol.

Het doel van de behandelingen kan bijvoorbeeld zijn:

 • verbeterde functioneren van (deel)gebieden van het lichaam
 • optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening
 • pijn verminderen

 

Manuele therapie

Manuele therapie helpt bij mensen die pijn hebben met bewegen of last hebben van hun gewrichten.
Hebt u last van bijvoorbeeld een stijve nek? Merkt u dat u al een tijdje pijn in uw onderrug heeft of pijn die uitstraalt naar een arm of been? Deze klachten kunnen ontstaan doordat u op een bepaalde manier beweegt of door bijvoorbeeld een ongeluk, val of verstuiking. U merkt snel dat de behandeling werkt: de pijn is minder en u beweegt soepeler.

De manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de wervelkolom en aan de gewrichten in armen en benen. Hij kijkt ook of er misschien andere redenen zijn waardoor u deze klachten heeft of houdt, bijvoorbeeld of uw spieren goed werken en of u gecontroleerd kunt bewegen, maar ook of er wellicht iets anders aan de hand is zoals stress of een verkeerd beeld ten aanzien van uw klachten.

Voor manuele therapie hebt u geen verwijsbriefje nodig van de huisarts. Om te controleren of u aan het juiste adres bent of dat u toch beter langs de huisarts kunt gaan, voert de therapeut op de eerste afspraak een screening uit. Hij stelt vragen en laat u soms wat testen doen.

Tijdens de eerste afspraak vraagt de manueel therapeut naar uw klachten; hoe ze zijn ontstaan en wanneer u er weinig of juist veel last van heeft. Daarna onderzoekt de manueel therapeut de spieren, gewrichten en zenuwen die te maken kunnen hebben met uw klacht. Zo krijgt de manueel therapeut een goed beeld van uw probleem. Hij bespreekt met u de aanpak voor de verdere behandeling en wat u kunt verwachten, bijvoorbeeld hoeveel behandelingen nodig zijn en wanneer de klachten minder moeten worden. Zo hebt u meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Mensen die met klachten bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en ze kunnen soepeler of beter bewegen. Dit komt omdat de manueel therapeut tijdens de behandeling gewrichten op een bepaalde manier beweegt en samen met u oefent om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te verbeteren.
De manueel therapeut vertelt u ook hoe u goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft tips en adviezen over een goede houding. U krijgt oefeningen mee naar huis.

Manuele therapie zit voor mensen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.
U kunt altijd bij een manueel therapeut terecht, ook als u besloten heeft geen aanvullende verzekering te nemen. U betaalt dan het verschuldigde tarief aan de manueel therapeut.


 

Oefentherapie

Oefentherapie wordt vaak meegegeven voor oefeningen thuis maar kan, indien nodig, ook onder begeleiding van een fysiotherapeut plaatsvinden. De fysiotherapeut kan hierbij gebruik maken van fitness apparatuur.

Oefentherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van fitness is mogelijk bij revalidatieprocessen zoals, na een nieuwe heup, knie, voorste kruisband reconstructie, hernia operatie, cva enz. In deze gevallen is het doel van de fitness het versterken van de spieren. Dit ter ondersteuning van de revalidatie. De patiënten worden eerst individueel begeleid. Als de patiënt bekend is met het gebruik van de fitnessapparaten en zijn/haar programma dan kan er getraind worden in groepen. Trainen vindt altijd plaats onder begeleiding van de behandelend fysiotherapeut.

Oefentherapie in de vorm van fitness wordt ook aangeboden bij patiënten met chronische aandoeningen zoals; artrose, vormen van Reuma, MS, diverse spierziekten, claudicatio intermittens, COPD en DM. Door met deze patiëntengroepen een fitnessprogramma te doorlopen ervaren ze hoe ze beter kunnen omgaan met hun klachten. De eventuele toename van spierkracht en conditie kunnen de levensstandaard verhogen. Dit kan ook gelden zonder meetbare toename van conditie en/of spierkracht. In overleg met de patiënt wordt gestimuleerd dat de patiënt na enige tijd zelfstandig verder gaat met een vorm van sport


 

Psychosomatische Fysiotherapie

Psychosomatische Fysiotherapie: Lichaam en geest, een onafscheidelijk duo. De oorzaak van gezondheidsklachten is soms niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geenduidelijk lichamelijke oorzaak is, wordt er vaak al snel gedacht aan een psychisch probleem. Terwijl er toch duidelijk lichamelijke symptomen zijn. Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

Psychosomatisch fysiotherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Geregistreerde psychosomatische fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten’: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen.

De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:

 • chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
 • onverklaarde klachten
 • depressie en/of angststoornissen
 • burn-out

De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld. U leert hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en de therapeut helpt u een gezonde levensstijl te ontwikkelen en toe te passen. Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn: veranderen van de factoren die de klacht in stand houden, toepassen van ontspanningsvaardigheden, verbeteren van ademhaling of adempatroon, verhogen van uw algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.

Ieder mens heeft zijn eigen levensritme en -patroon. Allemaal gaan we op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken. Bijvoorbeeld door stress, op het werk of privé. Of door ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is zo’n verstoring een sluipend proces.

In principe trekt uw lichaam aan de bel als er iets niet in orde is. U herkent het signaal en reageert erop. Maar staat u voortdurend onder druk, dan kan het gebeuren dat u de signalen van uw lichaam niet altijd meer herkent en gaat negeren. Daar kunnen tal van klachten uit voortkomen, zoals hoofdpijn en klachten aan uw nek, rug, bekken, maag/darm en buik. Maar ook klachten als:

 • extreme vermoeidheid
 • niet kunnen ontspannen
 • druk op de borst of hartkloppingen
 • onverklaarde spier- en gewrichtspijn
 • benauwdheid, moeite met ademhalen
 • lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
 • slecht of juist heel veel slapen
 • angstig en onzeker zijn
 • concentratieproblemen
 • somber zijn en veel piekeren

Stel, u heeft bijvoorbeeld klachten aan uw schouder of nek. Deze klachten zijn hardnekkig, gaan niet over en zijn niet duidelijk te verklaren. Ook heeft u bijkomende klachten als vermoeidheid, slecht slapen en gejaagdheid. Uit onderzoek van uw arts en fysiotherapeut blijkt dat het niet alleen een lichamelijke klacht betreft, maar meer een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Uw psychosomatische fysiotherapeut kan u helpen de klachten en signalen van uw lichaam te begrijpen. Bewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt in bepaalde situaties. Samen gaat u bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van uw grenzen. De lichamelijke klacht die u heeft is hierbij het aangrijpingspunt, maar meer dan ‘gewone’ fysiotherapeuten kijken psychosomatisch fysiotherapeuten naar de hele persoon en zijn/haar leefomgeving. Kortom, de psychosomatisch fysiotherapeut helpt u weer ‘in balans’ te komen!

Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan –met uw toestemming - samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, zodat u zo goed en zo vlot mogelijk herstelt.


 

Oncologie Fysiotherapie

Oncologie Fysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

De oncologie fysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met de behandeling en het coachen van patiënten met kanker. Door middel van een extra opleiding (2 jarige post-HBO of 4 jarige master) naast de reguliere fysiotherapieopleiding heeft hij/zij de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van deze patiëntengroep. Kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen van deze medische behandelingen zijn van belang om de oncologische patiënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Tevens is de oncologiefysiotherapeut in staat om op adequate manier de oncologische patiënt te begeleiden en te ondersteunen op psychosociaal vlak tijdens deze ingrijpende periode. Hij/zij heeft daarnaast de vaardigheden om goed met alle andere partijen, die betrokken zijn bij de behandeling van de oncologische patiënt, te communiceren.


 

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een behandelmethode die ingrijpt op de vochthuishouding van het lichaam. De oedeemtherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die extra expertise heeft met betrekking tot abnormale vochtophoping in uw lichaam.

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Het kan ontstaan als gevolg van ontstekingen, bestraling, hart- en vaatziekten, nierziekten, allergieën, vergiftigingen en veranderingen in de samenstelling van het bloed (zoals eiwittekort).Het gevolg is, dat een arm, been, het gelaat of de romp van het lichaam dikker wordt omdat het vocht niet weg kan. Het doel van oedeemtherapie is vooral gericht op het zo veel mogelijk verminderen of volledig opheffen van het oedeem en op het voorkomen van toename van het oedeem. Hierdoor zullen de bewegingsmogelijkheden van uw arm of been vergroot worden of in ieder geval behouden blijven.

Er zijn verschillende soorten oedeem (lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem) waardoor de behandeling van oedeem mede daardoor bepaald wordt. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van de verschillende therapieonderdelen:

 • Manuele lymfedrainage
 • Compressietherapie
 • Lymfetaping
 • Oefentherapie
 • Adviezen m.b.t. huidverzorging, zelfverzorging, werk en sport
 • Ademhalingstherapie

Lymfdrainagemassage verschilt sterk van klassieke massage. De handgrepen worden bijzonder mild en in een langzaam ritme uitgevoerd. De massage is oppervlakkig en bedoeld om de huid en onderhuid pompend te vervormen in het natuurlijke verloop van de lymfvaten of – na ingrepen – in het verloop van nieuwe alternatieve afvoerwegen. Om de vorming van alternatieve afvoerwegen te stimuleren moet de behandeling ook op gezonde gebieden van het lichaam (zoals de hals, de liezen, de gezonde borstzijde, de rug en de buik) worden uitgevoerd.

De oedeemtherapeut bekijkt per patiënt welke aanpak het beste is om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen en te behouden. De oedeemtherapeut heeft na de opleiding Fysiotherapie een erkende opleiding Therapeutische (manuele) lymfdrainage en oedeemtherapie gevolgd. Alleen dan volgt registratie in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Door de gespecialiseerde opleiding is de oedeemtherapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw oedeem te beoordelen en daar een passend behandelplan bij op te stellen.


 

Thuiszorgfysiotherapie

Thuiszorgfysiotherapie is een effectieve manier van behandeling bij de patiënt thuis waarmee de fysiotherapeut de samenwerking met reeds bestaande thuiszorgaanbieders kan realiseren.

Thuiszorgfysiotherapie is gericht op de functionele revalidatie en resocialisatie van thuiswonende ouderen, chronisch zieken en terminale patiënten, met als doel het handhaven van de thuissituatie. De patiënt wordt in staat gesteld om zo lang mogelijk, op een verantwoorde manier, in de eigen leefomgeving te functioneren. Verslechtering van de mobiliteit en zelfredzaamheid van de patiënt kan aanleiding zijn om de thuiszorgfysiotherapeut in te schakelen. Daar hoeft geen specifieke pathologie aan ten grondslag te liggen.

U komt in aanmerking voor thuiszorgfysiotherapie wanneer:

 • Een ziekte of aandoening u beperkt in uw bewegingen
 • U slecht ter been bent en niet meer zonder hulpmiddel kunt lopen
 • U moeilijk uit uw stoel of bed kunt komen
 • U de trap niet meer op durft of kunt
 • U bang bent om te vallen
 • De verzorging van uzelf en het doen van huishoudelijk werk een probleem wordt
 • U uit het ziekenhuis komt en nog therapie thuis nodig heeft
 • Uw partner of familielid, die voor u wil blijven zorgen, goed wil leren omgaan met uw beperking

Thuiszorgfysiotherapie heeft tot doel het handhaven van de thuissituatie ten behoeve van thuiswonende ouderen, chronisch zieken en terminale patiënten door:

 • Inzet van specifieke fysiotherapeutische expertise op het gebied van behoud van zelfstandigheid, functionele revalidatie en verbetering van de kwaliteit van leven.
 • Een effectieve, integrale samenwerkingsvorm in de eerste lijn van thuiszorg (wijkverpleging en - verzorging) en fysiotherapie.
 • De fysiotherapeuten van Fysio Almelo zijn speciaal opgeleid voor het verlenen van thuiszorgfysiotherapie en werken samen met verschillende thuiszorgorganisaties.

Echografie

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Met deze techniek kunnen er opnamen worden gemaakt van uw houdings- en bewegingsapparaat. U kunt hierbij denken aan gewrichten, botten, spieren, slijmbeurzen, pezen, kapsel en banden. Hierdoor zijn we snel in staat om diverse aandoeningen aan bijvoorbeeld de schouder, elleboog, pols, hand, heup, knie of de enkel te beoordelen.

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven. Met behulp van een gel worden deze geluidsgolven het lichaam ingestuurd en door de verschillende weefsels teruggekaatst. Het teruggekaatste geluid wordt door een computer omgezet in afbeeldingen. De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats. Elk onderzoek bij partners in het Echo Netwerk Twente wordt volgens een vast protocol uitgevoerd. De beelden worden in de vorm van foto’s en filmpjes vastgelegd en bewaard, zodat we deze gegevens bij een vervolgonderzoek kunnen vergelijken. Een echografisch onderzoek duurt gemiddeld 25 minuten. Als u verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt de behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

Echografisch onderzoek is snel, gemakkelijk en pijnloos. Bovendien is de techniek ongevaarlijk en kan het onderzoek zo vaak als nodig is herhaald worden. Met de uitkomsten van het echografisch onderzoek kunnen we snel een diagnose stellen. Deze diagnose vormt de basis van uw persoonlijk behandelplan. Tijdens het behandeltraject wordt u begeleid door een van onze deskundige fysiotherapeuten. Ook tijdens de behandeling voeren we echografisch onderzoek uit, om zo tussentijds te kunnen evalueren. Op die manier kunnen we steeds nagaan in hoeverre het herstel gevorderd is en welke vervolgstappen noodzakelijk zijn. Indien nodig verwijzen we u door naar uw huisarts of specialist.


 

Dry Needling

Dry Needling therapie is een behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry Needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry Needling therapie kan worden toegepast bij stijve spieren en gewrichten, RSI- klachten, klachten van de nek, schouder, arm, (tennis) elleboog, onderarm en pols. Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren, krampen, uitstralende pijn patronen, hielspoor, etc.

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Triggerpoints kunnen zich uiten in pijn/stijfheid lokaal in een spier; pijn ‘op afstand’ bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten verminderde kracht in de betrokken spier(en) pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid e.a.

Door het gebruik van Dry Needling therapie merkt de patiënt al na 4 behandelingen resultaat. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe snel de therapie werkt. Het resultaat zal zich uiten in het feit dat de patiënt pijn vrij zal kunnen bewegen en geen last meer heeft van stijve spieren. Naast de behandeling is het van belang dat de patiënt gerichte oefeningen doet om het effect van de behandeling te verhogen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid / stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor Dry Needling therapie hieronder. Daarnaast bent u rechtstreeks toegankelijk. Dat wil zeggen dat u geen verwijsbrief van de huisarts nodig heeft voor fysiotherapie.


 

ShockWave behandeling

Heb je chronische pijn zoals hielspoor, verkalking in de schouder, een tennisarm of golfelleboog? En heb je alles al geprobeerd om ervan verlost te raken zoals injecties, medicatie, fysiotherapie en relaxatiemethodes? Zonder resultaat en met terugkeer van de pijn, soms erger dan voorheen? Dan is Shockwave therapie wellicht de oplossing.

Shockwave werkt met geluidsgolven. Je fysiotherapeut bedient een apparaat waar deze geluidsgolven uit komen. Deze geluidsgolven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door je huid naar de plek waar je blessure zit. Door deze geluidsgolven verbeteren de bloedsomloop en stofwisseling in het blessuregebied waardoor de pijn afneemt. Zo stimuleert de behandeling je lichaam om de blessure zelf te genezen. Het is een goede behandeling bij chronische en/of hardnekkige blessures. Met shockwave kan de fysiotherapeut de klacht op weefselniveau behandelen waardoor de pijn afneemt. Medifit Fysiotherapie werkt al een aantal jaar met deze therapie en de resultaten die we ermee boeken zijn erg goed. Veel patiënten die we behandelen met shockwave therapie merken na een paar behandelingen al een enorme verbetering.

De fysiotherapeut kan shockwave gebruiken bij:

 • langdurige peesklachten (met of zonder verkalking) van hiel, achillespees, kniepees, elleboog of schouder
 • scheenbeenklachten (shin splints)
 • spierverrekkingen

De fysiotherapeut onderzoekt eerst, eventueel met behulp van het echografisch apparaat, jouw klachten. Op het te behandelen lichaamsdeel brengt hij vervolgens wat gel aan. Deze gel helpt om de golven beter over te brengen. De fysiotherapeut richt de golven via een behandelkop op dit gebied. Per behandeling duurt dit ongeveer 5 tot 10 minuten en dit is altijd onderdeel van een volledige behandeling fysiotherapie.

Soms vindt de behandeling plaats op één lichaamslocatie, maar hij kan ook een groter gebied behandelen. De fysiotherapeut kan de frequentie en intensiteit van de golven tijdens de behandeling veranderen. De behandeling kan pijn doen, maar de behandelend fysiotherapeut houdt altijd rekening met je blessure en pijnbeleving. Hij legt bij iedere stap uit wat hij doet en gaat doen.

Gemiddeld zijn er 5 behandelingen nodig. Tussen 2 behandelingen in zit meestal een periode van ongeveer 7 tot 10 dagen.


 

Medical Taping

Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om jouw spieren in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting (zoals KANS, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding (het verminderen van uitstralende pijn), bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden. Medical taping is daarmee een revolutionaire behandelmethode die aanvullend is op de bestaande behandelmethodieken.

De achtergrondgedachte van medical taping is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren kan dat dus een scala aan klachten en aandoeningen geven.

De CureTape die we gebruiken heeft dezelfde rekbaarheid als de menselijke huid. Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. Hierdoor vormt de tape een soort tweede huid. Deze tape kan nat worden zonder zijn functionaliteit te verliezen en heeft een anti allergische lijmlaag. De tape kun je daardoor probleemloos enkele dagen op het lichaam laten zitten.

Voordelen medical taping:

 • Directe vermindering van de druk
 • Herstel van de bloedcirculatie en de lymfeafvoer
 • Directe afname van de pijn
 • Behoud van bewegingsvrijheid
 • spierblessures en verbeteren spierfunctie
 • verminderen van ontstekingen of vochtophopingen
 • corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting
 • ondersteunen van gewrichten
 • behandelen van klachten door overbelasting (KANS, tennisarm, golfelleboog)
 • opheffen belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer
 • verminderen van pijn

Te behandelen klachten:

 • spierblessures en verbeteren spierfunctie
 • verminderen van ontstekingen of vochtophopingen
 • corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting
 • ondersteunen van gewrichten
 • behandelen van klachten door overbelasting (KANS, tennisarm, golfelleboog)
 • opheffen belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer
 • verminderen van pijn

 

Nordic Walking

Nordic Walking bij Fysiotherapie AlmeloNordic Walking in het bos, op de heide, alleen, met zijn tweeën of met een hele groep/ Er zijn steeds meer mensen die aan Nordic Walking doen. Deze uit Scandinavië afkomstige manier van bewegen is echt dé hit van deze tijd. Logisch eigenlijk, want het is een gezellige manier van bewegen die bovendien voor bijna iedereen geschikt is.

Nordic Walkers zijn niet meer weg te denken van de Nederlandse wandelpaden. Ondanks het feit dat de sport nog vrij jong is, is Nordic Walking de snelst groeiende buitensport in Nederland. Bij deze manier van wandelen gebruikt u bijna uw gehele spierstelsel; niet alleen uw beenspieren maar ook spieren in uw romp en in uw armen. Tevens worden door het gebruik van stokken uw gewrichten minder belast. Voor de juiste techniek en beweging is het raadzaam om een cursus te volgen.

Nordic Walking biedt iedereen met een lichamelijke beperking de mogelijkheid om in de buitenlucht aan zijn conditie en lichamelijke gesteldheid te werken. Door het lopen met de speciaal ontwikkelde poles (stokken), worden de gewrichten ontlast, treedt er in nek-schouderregio ontspanning op en wordt de wervelkolom ondersteund.

Bij lichamelijke klachten aan de wervelkolom, gewrichten van heup, knie en enkel is Nordic Walking ideaal. Door de extra steun die de poles tijdens het wandelen geven, is er een grotere stabiliteit waardoor overbelastingsklachten niet of minder snel optreden. Bij het behandelen van bekkeninstabiliteit, whiplash, fibromyalgie, RSI en chronische rugklachten is in de praktijk gebleken dat Nordic Walking een uitkomst biedt.
Verder biedt Nordic Walking ook hartpatiënten, mensen met overgewicht, diabetes, COPD (astma, bronchitis e.d.) een unieke mogelijkheid om hun conditie te verbeteren.

Tevens is Nordic Walking een total body workout. Bij een goed uitgevoerde techniek zullen de deelnemers alle voordelen van deze sport aan den lijve ondervinden. De hartslag is gemiddeld 5-17 slagen hoger en het energiegebruik kan tot 46% toenemen. Deze gegevens maken dat het uithoudingsvermogen, al direct vanaf de eerste training, optimaal getraind wordt. Nordic Walking kan je alleen doen, maar trainen in een groep is motiverend en gezellig.

De mogelijkheden binnen onze praktijk:

 • Beginnerscursus Nordic Walking
 • Groepstraining
 • Outdoortraining

De Nordic Walking activiteit zal beginnen met een cursus om de juiste techniek aan te leren. Wanneer de techniek juist uitvoerbaar is zal er gestart worden met het lopen van wandelroutes. De activiteiten zullen plaatsvinden onder Fysiotherapeutische begeleiding. De groepen zullen bestaan uit 10-12 personen en de trainingen zullen een uur in beslag nemen.

Er is mogelijkheid tot het lenen van stokken en eventuele aanschaf.

Fysiofitheidscan

Bewegen is gezond. Maar hoeveel of hoe weinig beweging heeft u nodig om uw gezondheid te bevorderen? En hoe fit bent u eigenlijk? Doe daarom de Fysiofitheidscan. Het is een test voor iedereen. Of u nu wekelijks intensief sport of (nog) helemaal niets aan bewegen doet.

De Fysiofitheidsscan geeft u een goede indruk over uw fitheid. U krijgt informatie over uw conditie, lenigheid, kracht, vetpercentage en coördinatie. De verschillende testen zijn goed uitvoerbaar en geschikt voor jong en oud. In drie kwartier weet u hoe het met uw fitheid gesteld is.

Op basis van de resultaten van de Fysiofitheidscan krijgt u een persoonlijk advies. Als deskundige van ons dagelijks bewegen kan de fysiotherapeut aangeven hoe u op een eenvoudige manier aan uw gezondheid kunt werken. Het gaat er vooral om dat u stilstaat bij hoe belangrijk een gezond lichaam is en wat u minimaal aan beweging nodig heeft.

De Fysiofitheidscan duurt ongeveer een half uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Lengte
 • Gewicht
 • Percentage vet / vetvrije massa
 • Buikomvang
 • Handknijpkracht
 • Algemeen uithoudingsvermogen (Astrandtest)
 • Uitslag + advies

De kosten voor de Fysiofitheidsscan bedragen 35 euro, deze betaalt u bij inschrijving. Voor Menzis verzekerden kan deze test voor u gratis zijn. Kijk hiervoor op www.menzis.nl

Meer informatie over de Fysiofitheidsscan vindt u op www.fysiofitheidscan.nl


 

Kids Fit

Kinderen bewegen te weinig en worden steeds dikker. Steeds meer ouders geven aan dat ze hier iets aan willen doen, maar niet precies weten hoe. Wat is gezonde voeding voor kinderen, hoeveel calorieën moeten zij dagelijks tot zich nemen, hoe weet je of je kinderen voldoende bewegen, hoe stimuleer je ze om meer te bewegen en hoe kun je als ouder je kinderen coachen naar een gezonde leefstijl? En wat doe je als je kinderen te dik zijn? Al deze vragen komen aan bod tijdens deze leuke en leerzame cursus.

KidsFit is een beweegprogramma speciaal voor kinderen en hun ouders. De Kids Fit lessen bestaan uit specifieke fitness-, spel- en weerbaarheidstraining. Naast de lessen voor kinderen vinden er ook verschillende voorlichtingen plaats voor zowel de kinderen als de ouders.

Waarom is Kids Fit zo uniek?

De meeste sportlessen voor kinderen bestaan voornamelijk uit spelletjes en zijn niet doelgericht. Om echt iets te bereiken is een gericht programma nodig en is betrokkenheid van een van de ouders essentieel. Kids Fit is een gericht programma gebaseerd op drie principes: Voeding, Educatie en Training. Deze drie onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd. De lessen worden gegeven door een speciaal opgeleide fysiotherapeut.

Voeding:

Er worden lessen gegeven over gezonde voeding, verantwoord koken, tussendoortjes, maar ook lekkere recepten en tips voor feestjes en traktaties.

Educatie:

Tijdens speciale bijeenkomsten worden diverse onderwerpen behandeld met behulp van presentaties, een uitgebreid cursusboek, maar ook door middel van een kennisquiz en puzzels.

Training:

Naast deelname aan de KidsFit  lessen krijgen de kinderen ook opdrachten en oefeningen mee voor thuis. Met behulp van een stappenteller wordt het activiteitenniveau bijgehouden. Door middel van speciale Kids Fit testen worden de resultaten gemeten.

Voor wie is Kids Fit?

KidsFit is voor alle ouders en kinderen die een gezonde leefstijl aan willen leren. Dat maakt deze cursus bijzonder geschikt voor kinderen die bijvoorbeeld wat zwaarder zijn of hier aanleg voor hebben. De Kids Fit lessen zijn afgestemd op kinderen van de basisschool en ze worden bij de lessen naar leeftijd ingedeeld.

Hoelang duurt het Kids Fit programma?

Het Kids Fit programma duurt zes maanden, waarbij de kinderen twee keer per week een uur sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Tijdens de zes maanden vinden er verschillende voorlichtingen plaats door de diëtist, leefstijladviseur en fysiotherapeut. Tijdens de lessen worden de kinderen getest op vooruitgang door middel van speciale fitheidstesten.

Gezonde kinderen, fitte kinderen!

Vallen verleden tijd

“Per jaar belanden in Nederland ruim 50.000 mensen met een botbreuk op de spoedeisende hulp vanwege een valpartij en dat kan veel minder”, zeggen fysiotherapeuten en Ergotherapeuten van Fysiotherapie Het Schol. Reden om samen te gaan werken aan het voorkomen van valpartijen. 

Op basis van de door de Sint Maartenskliniek in Nijmegen ontwikkelde en wetenschappelijk onderbouwde valtraining geven de therapeuten een cursus onder de naam: Vallen verleden tijd.

De doelgroep is niet leeftijdsgebonden, want vallen komt in alle leeftijdscategorieën voor. Het gaat er om dat mensen meer zelfvertrouwen krijgen in het bewegen en dan wordt men niet alleen actiever, maar ook gezonder en dat wordt als zeer positief ervaren.

De cursisten worden ingedeeld in kleinere groepen afhankelijk van de beperkingen zodat een evenwichtig sport en spel trainingsprogramma ontstaat. Denk daarbij aan de hindernisbaan die het dagelijkse leven nabootst zoals traplopen, hellinglopen, losliggende stoeptegels, draaien in een kleine ruimte, iets van een hoge plank pakken of bewegen in een drukke omgeving.
We hebben het cursuspakket ‘Vallen is verleden tijd’ opgedeeld in 10 wekelijkse cursussen met wisselende programma’s zodat een ontzettend mooi preventief programma is ontstaan waar iedereen iets aan heeft. Ook kan het programma individueel worden doorlopen naarmate de mindere belastbaarheid van het individu. 

Voor meer informatie kunt u zich melden bij de secretaresse van Fysiotherapie Het Schol en De Kolk


 

Hydrotherapie

Hydrotherapie is het gecombineerde effect van warmte, massage en drijfvermogen. Warm water verwijdt de bloedvaten, wat de bloedtoevoer naar beschadigde weefsels vergemakkelijkt. De daarmee gepaard gaande aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen leidt tot vlugger herstel van de vermoeide spieren. De hydrotherapie is bedoeld voor mensen met een chronische ziekte of aandoening die moeite hebben buiten het water te bewegen/trainen. Het uiteindelijek therapeutische doel van de hydrotherapie is de gezondheid van de patient zo optimaal mogelijk te beïnvloeden, zodat de patient in het dagelijks leven (opnieuw) zo goed en zelfstandig mogelijk kan functioneren.

De hydrotherapie is bedoeld voor mensen met een chronische ziekte of aandoening die moeite hebben buiten het water te bewegen/trainen. Het lichaam is gemaakt om te bewegen, als u dat langere tijd niet heeft kunnen doen kan het zijn dat u de eerste keren spierpijn en/of erge vermoeidheid ervaart. Als het goed is gaat dit gaande de tijd over en zult u de voordelen van het bewegen gaan voelen:

 • Vermindering van pijn
 • Vermindering van stijfheid
 • Verbetering van welzijn
 • Vergroten van gewrichtsmobiliteit
 • Vergroten van spierkracht
 • Vergroten van uithoudingsvermogen
 • Verbeteren van de dagelijks handelingen


De hydrotherapie wordt gegeven in zwembad Het Sportpark in Almelo