Oefentherapie

Oefentherapie wordt vaak meegegeven voor oefeningen thuis maar kan, indien nodig, ook onder begeleiding van een fysiotherapeut plaatsvinden. De fysiotherapeut kan hierbij gebruik maken van fitness apparatuur.

Oefentherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van fitness is mogelijk bij revalidatieprocessen zoals, na een nieuwe heup, knie, voorste kruisband reconstructie, hernia operatie, cva enz. In deze gevallen is het doel van de fitness het versterken van de spieren. Dit ter ondersteuning van de revalidatie. De patienten worden eerst individueel begeleid. Als de patient bekend is met het gebruik van de fitnessapparaten en zijn/haar programma dan kan er getrained worden in groepen. Trainen vindt altijd plaats onder begeleiding van de behandelend fysiotherapeut.

Oefentherapie in de vorm van fitness wordt ook aangeboden bij patienten met chronische aandoeningen zoals; arthrose, vormen van Reuma, MS, diverse spierziekten, claudicatio intermittens, COPD en DM. Door met deze patientengroepen een fitnessprogramma te doorlopen ervaren ze hoe ze beter kunnen omgaan met hun klachten. De eventuele toename van spierkracht en conditie kunnen de levensstandaard verhogen. Dit kan ook gelden zonder meetbare toename van conditie en/of spierkracht. In overleg met de patient wordt gestimuleerd dat de patient na enige tijd zelfstandig verder gaat met een vorm van sport.